Edukacyjna gra kulinarna „Zaciorka” została wydana przez Grupę Inicjatyw Lokalnych GIL jako projekt dofinansowany ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura – Interwencje 2018. EtnoPolska”.
Promocja tej gry miała miejsce dnia 19 listopada 2018 roku w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach na Spiszu. Spotkanie nosiło nazwę „Prezentacje kulinarne Spisza i Podhala”.
W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele społeczności Bór i Krempach. Prezes Stowarzyszenia przywitał wszystkich i przedstawił krótko działalność Grupy Inicjatyw Lokalnych GIL, a zwłaszcza pracę nad projektem. Kierownik zespołu góralskiego „Mali Borzanie” zaprezentował prowadzony przez siebie zespół. Zebrani dowiedzieli się również o pracy Wiejskiego Domu Kultury w Krempachach, a zwłaszcza o działalności folklorystycznych zespołów „Mali tonecnicy” i „Zielony Jawor”. Autorka gry Pani Teresa Ścisłowicz opowiedziała jak się w tę grę gra.
Gra „Zaciorka” składa się z kart, na których są przepisy tradycyjnych potraw Spisza i Podhala, oraz karty z produktami potrzebnymi do „ugotowania” tych potraw. Gra ma charakter gry memo. Zebrane punkty w trakcie gry pozwalają wyłonić zwycięscę.
Następnie przyszła pora na występy. Najpierw zaprezentował się zespół „Mali Borzanie” ze scenkami dawnych zabaw dziecięcych, a potem wystąpił zespół „Mali tonecnicy”. Oni pokazali z kolei zwyczaje związane z „Andrzejkami” i zatańczyli kilka charakterystycznych dla swojego regionu tańców.
Kulminacyjnym punktem spotkania były rozgrywki gry „Zaciorka”. Dzieci chętnie wzięły udział w zabawie. Egzemplarze gry karcianej, które otrzymały w trakcie spotkania z pewnością nie będą zalegały na półkach.
Uczestnicy „Prezentacji kulinarnych Spisza i Podhala” mogli poczęstować się tradycyjnymi potrawami przygotowanymi przez gospodynie Spisza i Podhala.
Relacja: Małgorzata Gacek