Śniadanie to start w nowy dzień i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy, lepiej koncentrują się podczas lekcji. Po raz kolejny najmłodsi, czyli dzieci z Oddziału Przedszkolnego oraz uczniowie klas I-III szkoły podstawowej ZSPiG w Bańskiej Niżnej, przystąpili do ogólnopolskiego programu „Śniadanie daje moc”, którego głównym celem jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.
W piątek 6 listopada 2015 r. dzieci, pod okiem wychowawczyń, od samego rana przygotowywały z wielkim zaangażowaniem kanapki oraz sałatki warzywne i owocowe. Dominowały zdrowe i świeże produkty: pieczywo razowe i białe, twarożek doprawiany szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki, drobiowa wędlina, ser żółty, jajka, pasta jajeczna oraz szereg warzyw: pomidory, ogórki, papryka, sałata zielona. Sałatki warzywne zostały doprawione naturalnym jogurtem. Dzieci zwracały uwagę na bogactwo produktów, które są źródłem niezbędnych dla zdrowia składników pokarmowych: białek, cukrów, tłuszczów, witamin i błonnika. Największą atrakcją było wspólne spożywanie kolorowych, apetycznych i zdrowych kanapek i sałatek. Stoły były pięknie nakryte i kolorowe, że „oczy same chciały jeść”!