Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskalańskie Jodełko” odbył się po raz 22 w Zaskalu.
Uroczystość zaszczycili swoją obecnością: ks. proboszcz Ryszard Gaweł, posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta nowotarski Krzysztof Faber, wicestarosta Władysław Tylka, wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt, radny wojewódzki Jan Piczura, wójt gminy Rafał Szkaradziński, wiceprzewodniczący Rady Gminy Szaflary Barbara Zalińska-Sikoń i Janusz Jurzec oraz dyrektor Gminnego Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach Maciej Szostak, wraz z zespołem.
Imprezę poprowadzili radny i sołtys wsi Zaskale Andrzej Tylka i Jacek Król, radny powiatowy i prezes OSP Zaskale, a gości uroczyście przywitał wójt Rafał Szkaradziński, prosząc zebranych o uczczenie minutą ciszy niedawno zmarłego radnego i sołtysa wsi Skrzypne, śp. Stanisława Kubickiego.
Jak co roku gospodynie z Szaflar, Zaskala, Boru, Skrzypnego, Bańskiej Wyżnej, Bańskiej Niżnej i Maruszyny przygotowały mnóstwo regionalnych potraw, nalewek i win, które mieszkańcy ochoczo kosztowali. Najpierw jednak komisja w składzie: ks. proboszcz Ryszard Gaweł, posłowie Anna Paluch i Edward Siarka, starosta Krzysztof Faber, radny wojewódzki Jan Piczura, wójt gminy Szaflary Rafał Szkaradziński, wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt, dr Małgorzata Szczerba, Patrycja Furczoń na czele z przewodniczącą komisji Marią Tylką oceniała produkty w celu wyłonienia potraw, które zasługiwały na specjalne wyróżnienie. Degustacji przygrywała kapela pod przewodnictwem Jana Czesława Joniaka.
Wyróżnione zostały potrawy z każdej wsi: z Zaskala – polewka z barana, dzika kaczka z jabłkiem i jagnięciną, z Bańskiej Wyżnej – zasmażka dla dzieci, kluski ze śliwkami i szynka pieczona, ze Skrzypnego – cynaderki baranie, zając w kapuście i herbatki na ból gardła, z Boru – kluski kukurydziane ze skwarkami, naleśniki z ruskim nadzieniem i talarki na blasze, z Bańskiej Niżnej – kluska z kaszy ze skwarkami, pstrąg z różą i marchwianka, z Maruszyny – 40 herbat i kompotów, kabulak i kluska bulowata, z Szaflar – wyroby wędliniarskie, półmisek serów i zakąska śliwka w boczku oraz pieczone jabłka z nadzieniem z owoców lasu, a także potrawy z Unii Europejskiej – pieczeń rzymska, róża francuska i deser orzechowe ule. Wszystkie gospodynie otrzymały równorzędne nagrody ufundowane przez Gminę Szaflary oraz kosmetyki ufundowane przez Hurtownię fryzjerską LOK i American Dreams Health & Beauty zlokalizowaną w Zaskalu. Panie prezentujące dania z Unii Europejskiej otrzymały upominki od Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania przekazane przez prezesa Macieja Szostaka.
Organizatorem „Zoskalańskiego Jodełka” byli: oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Wójt oraz Rada Gminy Szaflary.
Opr. Barbara Wolański